$wp_cache_debug_username = '507ecc9b4f7573d5f151d2c12568e810'; Katten trimmen | Trimsalon aan Huis

Katten trimmen

Katten

U kunt ook een afspraak maken om uw kat of konijn te laten trimmen. Voor de tarieven kunt u contact opnemen met mij.

Het trimmen van katten gebeurt zonder narcose en u hoeft de deur niet uit. Ik kom bij u thuis langs om de kat te trimmen.
Zo hoeft de kat geen stress te ervaren door in een reismandje naar een onbekende omgeving te gaan. Het trimmen gebeurt in zijn/haar veilige omgeving in aanwezigheid van het baasje.

De vachtverzorging kan bestaan uit het scheren van de kat (bij klitten), plukken of ontwollen of een combinatie daarvan. Door het trimmen van uw kat vermindert de hoeveelheid haren in huis en op uw kleding, heeft uw kat minder last van haarballen en zal uw kat verlost worden van pijnlijke klitten. Uw kat ziet er ook weer helemaal gezond en glanzend uit!

 Hoe ontstaan klitten?

Klitten bij een kat ontstaan door lossen haren die in de vacht zitten. Deze losse haren rollen en draaien in elkaar als ze er niet uit gekamd worden, waardoor er een klit ontstaat. Als deze klitten in de vacht blijven zitten, gaan deze aan elkaar kleven en zo ontstaat er vilt. De losse haren die onder de dekharen in een vacht zitten noemen we de onderwol.

Scheren

In sommige gevallen is de vacht zo geklit of vervilt dat alleen scheren een optie is. Klitten en vervilting zijn erg pijnlijk voor een kat. Daardoor zal de kat ook minder bewegen, zich minder wassen, minder spelen en minder geaaid willen worden.
Scheren is dan een hele opluchting voor de kat. U zult zien dat de kat weer vrolijk wordt (al lijkt het op de foto hieronder niet zo haha). De kop, poten en de staart wordt niet geschoren, maar gekamd en uitgedund.

Plukken en ontwollen

De vacht van een kat bestaat grotendeels uit onderwol. Dit zijn de pluizige haren die uitsteken en er dof uitzien. Kortharige katten kunnen dit zelf verwijderen door zich te wassen, maar langharige katten kunnen dit niet alleen af. Zij moeten een handje worden geholpen door de vacht te plukken. Dit kan je doen door middel van een kam of met de hand. Je verwijdert dan alle onderwol. Als je dit elke 3 maanden laat doen, gaat de vacht minder snel klitten en krijgt de kat een mooie glanzende vacht.

 Kortharige katten

De kortharige kat heeft veel minder last van klitten en vervilting, maar zij verharen het meest in huis. Door ze te helpen bij het verwijderen van de losse haren hebben ze minder last van haarballen en jeuk. Minder haren in de vacht, betekent dan ook minder haren in huis! Sommige kortharige katten hebben wel last van klitten en/of een vervilte vacht, dit kan komen dat ze oud, dik of medische problemen hebben. Ik kijk de kat even na en bespreek welke behandeling ik adviseer om te gaan uitvoeren wat het beste voor de kat is.

Dit is een 19 jarige Europese korthaar die door zijn ouderdom zichzelf niet meer kan wassen en helaas het kammen niet toelaat. We hebben toen voor gekozen om de klitten eruit te scheren.

Konijnen

Zowel langharige als kortharige konijnen kunnen worden getrimd. Net als bij de katten hebben konijnen ook een ruiperiode. In deze periode laat het onderwol los, waardoor dit in de klit kan raken.
Het advies is dan ook een langharig konijn elke dag te borstelen zodat er minder kans is op klitten. Door het verwijderen van de onderwol ontstaan er minder snel klitten en is het onderhoud door de eigenaar ook minder. Soms zitten konijnen zo in de klit of is de vacht vervilt, dan is de enige optie scheren.
Kortharige konijnen hebben ook een ruiperiode, ze gaan van de wintervacht naar de zomervacht of andersom. Daarbij verharen ze ook veel. Door de onderwol te verwijderen, help je ze sneller door de rui periode heen.